A tanfolyamot tartja: Pálfi Zoltán
Helyszín: XIV. ker. Teleki Blanka utca 6.

Tuti voltak nemcsak kétfarkú kutyák, passzivisták is, az emberiség történetének kezdetétől. Már csak meg kell találnunk őket.

És azt hogy? És ha megvannak: mikor is éltek? Hogyan? Miket passzívoskodtak? Keresték őket korábban is? Kik és hogyan? És mit találtak, ha kétfarkúakat nem? Hát ilyenekre keressük a választ. Lehet, hogy kétfarkút nem találunk, de a végére már tudni fogjuk, hogyan keressük őket.


tervezett tematikaSzeptember 17. 18 óra Bevezetés. Lesz benne Indiana Jones is! Meg teszt is, sok képpel. Meg röviden majdnem minden.

Szeptember 24. 18 óra Néhány érdekes felfedezés. 

Október 1. 18 óra Néhány kevésbé érdekes alak. De annál fontosabbak. Na, itt tuti nem lesz Indiana Jones. (Azért mégiscsak tudományról van szó…)

Október 8. 18 óra Fogunk egy ásót, és irány Új-Zéland? De miért nem??? Néhány unalmas fogalom, meg hogy egyáltalán hogyan is kezdjünk neki, és hogy csináljuk (terepbejárás, szonda, rétegek, sztratigráfia, szelvény, metszet, horizont, ilyesmi). 

Október 15. A kis hamis 1. Ez még részben a fentihez kapcsolódik, a második részben rablók, tolvajok meg hasonlók lesznek.

Október 22. Egyáltalán, mikor is voltak ezek? Mindenféle datálási módszerek, bónuszként a torinói lepellel, még ha az nem is régészet (vagy csak kicsit az).

November 5. Köcsögológia 1. Nem, ezek nem olyan köcsögök… (A kerámia szerepe általában. Lesz némi nemkerámia is, de csak módjával.)

November 12. Köcsögológia 2. Görög köcsögök (nem, még mindig nem olyanok, és lesz a görög mellett más klasszikus is).

November 19. Táguló horizontok. Kincs, pusztulás, meg amire használható.

November 26. A nagy zabálás. Amikor öröm a budiban kutakodni (OK, nemcsak ott). Dínomdánomok maradványai.

December 3. A kis hamis 2. A hamisítás meg műkincskereskedők (utóbbi vmennyire az 1. rész folytatása).

December 10. Unatkozzunk együtt! A régészetelméletről röviden. Esetleg némi interdiszciplinaritás (elsőre leírtam hibátlanul!).

December 17. Jó kis botrányok. Régészet és politika, új időknek új dalai meg ilyenek.