Ivásban már rutinos vagy? Kicsit már unod is, hogy csak úgy szimplán csinálod, ugye? Ne búsulj, van még hova fejlődnöd! Az új kihívás: igyál, mint egy profi! A Kétfarkú Kutya Népfőiskola Sznobképző Tanszékének borismereti tanfolyamán magadra szedheted azt a felbecsülhetetlen értékű tudásanyagot, amivel végre kitörhetsz középosztálybeli mindennapjaidból, és borospohárral a kézben, úri népekkel folytatott finom bájcsevejek süppedős bársonyszőnyegén vonulhatsz be a felsőbb társadalmi rétegek immár szélesre tárult kapuin.

Komolyra fordítva: a bor - a művészetekhez vagy a sportokhoz hasonlóan - egy olyan dolog, hogy minél jobban ismered, annál több élvezetet fogsz benne találni. Ha részt veszel ezen a tanfolyamon, megteszed magadnak azt a szívességet, hogy egy plusz örömforrással bővíted ki az életedet.

A 10 alkalmas borismereti tanfolyamon megtanulhatsz profi módon bort kóstolni és normálisan beszélni róla, megismerheted a legfontosabb szőlőfajtákat és Magyarország borvidékeit. Szó fog esni a borok érlelési módjairól, stílusokról és divatokról. Szentelünk egy-egy alkalmat a pezsgőknek illetve az édes boroknak, majd, ha az antiborkóstoló sem vette el a kedved a dologtól, megkoronázzuk az egészet egy kis hedonista bor-étel párosítós, evős-ivós bulival.

Az órák nem épülnek szorosan egymásra, akkor is érthető és élvezhető mindegyik, ha nem voltál az előzőkön. Kivéve az elsőt, ahol az alapokat tanuljuk, arra gyere el, ha egy mód van rá.


Amiért érdemes velünk tartanod:
  • Érthetően és feszengésmentesen tanulhatsz a borról
  • A hétköznapokban használható tudást kapsz
  • Csúcsszuper borokat kóstolunk meg
  • Várhatóan elég jó lesz a hangulat
Amire számíthatsz:
  • Sok-sok információra és komoly elméleti tudásanyagra és a megértéséhez kellő gyakorlatra. Vendéglátósoknak különösen hasznos. Ha szeretnél, jegyzetet is kaphatsz.
  • Szakzsargonmentes előadásokra, amiből akkor is megértesz mindent, ha még sosem ittál bort.
  • Borkóstolásra. Tematikától függően 5-6 bort kóstolunk meg azért, hogy az elméleti tudást gyakorlatba ültessük. 
  • Némi költségre. Konkrétan a kóstolt borok beszerzési árát kell összedobnunk. Ez alkalmanként 1000 Ft-ra jön ki, per fő. Mivel szerencsére nagyker áron jutunk a borokhoz, ezért a pénzért esetenként ritka, illetve csúcsminőségű tételeket is lesz alkalmad megkóstolni.
Hol: Borbázis Borkereskedés, 1068 Bp. Király u. 54. (bejárat a Hegedű u. felől)
Mikor: szerdánként 20:00-21:30
  • 2018. Szeptember 26. A borkóstolás szakszerű módszere. Hogyan készül a bor?
  • 2018. Október 3. A szőlőfajták típusai
  • 2018. Október 10. A termőhely hatása a borra. A különféle talajtípusok és klimatikus adottságok
  • 2018. Október 17. A bor érlelése, a hordó hatása a bor ízére. A korral járó kellemes és kellemetlen változások. Borászati divatok és stílusirányzatok
  • 2018. November 7. A világ legsikeresebb szőlőfajtái
  • 2019. Január 23. Magyarország őshonos szőlőfajtái, vagyis a hungarikum fajták
  • 2019. Február 6. Gyöngyözőborok, és a pezsgők öt fajtája
  • 2019. Február 20. Édes borok a vacak löttyöktől a csúcskategóriás Aszúkig
  • 2019. Március 6. Antiborkóstoló: borhibák, tévhitek és az igazság az alkohol egészségügyi vonatkozásairól
  • 2019. Március 20. Háztartási sommelier ismeretek: hogy tárold, mennyire hűtsd, tippek és trükkök Bor-étel párosítás, hétköznapokra is alkalmazható formában. Illemszabályok, protokollok borkóstolón és étteremben
Előadó: Gonda Anna

Azonosító: KKN-2018-65

Ennyi jelentkezőt várunk: 9-30
Ennyi jelentkezővel már megtartjuk: 9

Itt tudsz jelentkezni: Írj egy emailt ide! Ha nem megy a link, akkor írj egy emailt a gonda.anna@borszakkor.hu címre a következő információkkal: neved, melyik időponton szeretnél részt venni, telefonszámod (csak azért, hogy ha változás van, tudjunk értesíteni), hozol-e plusz főt.

Az órák kb 1,5 órányi tanulásból állnak, utána opcionálisan maradhatunk kvaterkázni saját szakállunkra.

Részletes tematika és kóstolósorok:

A borkóstolás és a borkészítés alapjai
A 10 alkalmas borismereti tanfolyam első óráján a legfontosabbakat tanulhatod meg: bort kóstolni úgy, hogy érezd is azokat az illatokat és ízeket, amikről a fellengzős arcok szövegelni szoktak. Aztán megtanulhatsz beszélni a borról úgy, hogy az érthető is legyen, és ne valami ködösen megfogalmazott modern szonett. Ezen kívül azt is megtudhatod, hogy hogyan készül a bor úgy általában, meg a különféle típusai, nevezetesen a fehér, a rosé, a siller és a vörös mitől lesz olyan, amilyen.
6 bort kóstolunk meg közben. Tanulságos lesz! Hogy miket kóstolunk, az spoiler lenne, úgyhogy majd csak a végén tudhatod meg :)

Szőlőfajták
Kismillió szőlőfajtát termesztenek világszerte. Konkrétan kb 9000-et. Hogy miért vacakolnak ezzel a borászok? Mert mindegyik más ízű bort ad! Durva, mi? Az ember meg csak ott áll a boltban a polc előtt, és nem tudja, hogy mi alapján válasszon. Szerencsére neked nem kell kívülről tudnod az Ampelográfiai Kislexikont. (Az kb 600 oldal, a szőlőfajtákat ismerteti. Milyen lehet az Ampelográfiai Nagylexikon?) Bár elég jó kis életmű lenne az összes szőlőfajta borát sorban végigkóstolni, ennél hatékonyabb módja is van annak, hogy magabiztosan mozogj ebben a világban. Ezen az estén kapsz egy jó kis térképet, amivel aztán bármikor, bárhol ki tudsz igazodni a Magyarországon előforduló szőlőfajták borai között.

Tanulás közben szakértelemmel megkóstoljuk:
Istvándy Jenő Pincészete: Parfym (Balatonfelvidéki borvidék)
Eredet Pince: Cserszegi Fűszeres (Kunsági borvidék)
Gál Pincészet: Chardonnay (Balatonfelvidéki borvidék)
Majoros Birtok: “Deák” Furmint (Tokaji borvidék)
Maczkó Pincészet: Portugieser (Villányi borvidék)
Lővér Pince: Kékfrankos (Soproni borvidék)

Termőhelyek
Csak Magyarországon van 22 borvidék. Mindegyiknek más a talaja, az időjárása, és más- más hagyományokkal rendelkezik. Ezekből kifolyólag mindegyiken más jellegű borok teremnek. Plusz ugye még van jó pár bortermelő ország rajtunk kívül. Ha tisztában vagy azzal, hogy a klimatikus- és a talajadottságok hogy hatnak a bor ízére, látatlanban, a termőhely alapján is képes leszel megsaccolni, hogy milyen bor van a palackban. Külön élmény, hogy ha velünk tartasz, olyan überflancos fogalmakkal ismerkedhetsz meg, mint a mineralitás, mikroklíma, aromaprofil, savgerinc és terroir. Ezeket a szavakat később sokoldalúan felhasználhatod bölcsészbulikon, kiállításmegnyitókon és Ossian-koncerteken is.

Tudományosan megkóstoljuk:
Majoros Birtok: “Agyag” Hárslevelű Tokaji borvidék)
Bíborka Pince: Hárslevelű, késői szüret (Villányi borvidék)
Eredet Pince: Rajnai Rizling (Kunsági borvidék)
Babarczi Pince: Rajnai Rizling (Pannonhalmi borvidék)
Nyári Pince: Rajnai Rizling (Badacsonyi borvidék)

Érlelés, borstílusok és divatok
Nézed a boltban a palackokat, mindegyiken van egy évszám. Frisset válassz? Vagy éppenhogy minél régebbit, merthogy a korral nemesedik? Kell-e érlelni a bort? Ha igen, meddig és hogyan? Megnézzük, hogy milyen különbség van egy friss, egy érett és egy túlkoros bor között. És ha már az érlelésről van szó: az is lehet sokféle. Érhet a bor acéltartályban, palackban, vagy fahordóban. A fahordók is különböznek fafaj, pörkölés és méret szerint, és ez mind más ízt eredményez. Hogy hogyan érleli, és egyáltalán milyen bort készít, az jórészt a borász stílusán múlik, de az aktuális divatok is hatással vannak a borok jellegére. Például manapság a gyümölcsös fehérborok, a rosék, meg a kézműves borok a menők. Vagyis lehet, hogy már nem is, mert ez is pont úgy változik, mint a szoknyák hossza. Ízlésről nem, de stílusokról vitatkozunk ezen az estén. Illetve, legalábbis a fő borászati stílusirányzatokat és divatokat végigszemlézzük és végig is kóstoljuk.

Tanulás közben profi módon megkóstoljuk:
Lantos Borház “Friss” Ezerjó (Kunsági borvidék)
Lantos Borház “Tőkék könnye” fahordós Ezerjó (Kunsági borvidék)
Fáncs Hegyi Pince: Chardonnay (Balatonboglári borvidék)
Anna Borház: Chardonnay 2009 (Hajós-Bajai borvidék)
Egy túl öreg bor, hogy tudjuk milyen az
Dobosi Pincészet “Philippe de Chalendar” barrique (Balatonfüred-Csopaki borvidék)

Világfajták
Van az a néhány szőlőfajta, ami világsiker lett. Termesztik és isszák a borukat minden olyan országban, ahol megterem a szőlő. A Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Rizling, Merlot, Pinot Noir neve Chilétől Bulgárián át Új-Zélandig mindenhol garancia a piaci sikerre. Hazánkban is gyakoriak, akármelyik boltban vagy vendéglátóhelyen ott fognak rád visszanézni a polcról. Mi a népszerűségük titka? Hogy lehet, hogy a világnak olyan különböző adottságú pontjain ugyanúgy jó bor terem rajtuk? Tényleg ugyanolyan lesz egy másik kontinensen, mint az őshazájában? Vagy talán még jobb is? És Magyarországon hogy muzsikálnak a francia, német, olasz, spanyol eredetű szőlőfajták? Megkóstolunk mindegyik fontos fajtából egy tipikus példányt, megnézzük, hogy miért szerethető vagy miért nem, és közben megtanuljuk kimondani a hülye hosszú francia nevüket is.

Igényesen és világszínvonalon megkóstoljuk:
Vesztergom Pince Chardonnay (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
Tarjányi Pincészet: Rajnai Rizling (Egri borvidék)
Anna Borház: Tizenhármas Merlot (Hajós-Bajai borvidék)
Katona Borház: Cabernet Sauvignon (Balatonboglári borvidék)
Töltl Pincészet: Pinot Noir (Soproni borvidék)

Hungaricum szőlőfajták
Szolid melldüllesztés annak örömére, hogy van egy csomó őshonos szőlőfajtánk, amik zseniálisan jó borokat adnak. Alapból is sokunk szívének csücskei lehetnek ezek, mert már a nagypapának is Kövidinkából meg Ezerjóból volt a bora, meg a régi kiskocsmában is egri Leánykából volt a fröccs. Újabban viszont már a nagyhírű nemzetközi borszakértők is elismerően nyilatkoznak a Furmintról, Juhfarkról, Kadarkáról, Kékfrankosról. Állítólag a világ legjobb borai között is megállják a helyüket. Az biztos, hogy semmihez sem fogható, egyedi ízviláguk van, és az ilyen egyedi dolgok mindig értékesek. Plusz egy csomó kulturális kötődés, családi sztori, történelmi fun fact is kapcsolódik hozzájuk, ami miatt még jobban lehet szeretni őket. A hungarikum szőlőfajták borai is, meg az egész kérdéskör is izgalmas téma. A magyarkodástól eltekintünk, de azért a végére kellő mértékig büszkék leszünk arra, amink van.

Tanulás közben bajuszpödörgetve megkóstoljuk:
Nyitnikék Borműhely: “Született feleség” Olaszrizling (Badacsonyi borvidék)
Szalóczi Pincészet: Furmint (Tokaji borvidék)
Bogdán Birtok: Juhfark (Nagy-Somlói borvidék)
Fekete Borpince: Kadarka (Szekszárdi borvidék)
Ludányi András: Kékfrankos (Mátrai borvidék)

Szénsavas borok
Ha szereted a pezsgőt, akkor nyilván gyere, ha meg nem, akkor főleg, mert most meg fogod szeretni. Merthogy az úgy van, hogy a jó pezsgő az nagyon finom. Csak mivel mindenhol hemzsegnek a rossz pezsgők, a legtöbben még nem is ittak jót. Jól áttanulmányozzuk a témát minden oldalról. Megtárgyaljuk a pezsgőgyártás különböző módjait, és közben meg is kóstolunk egy-egy kiváló darabot a pezsgők öt alaptípusából. Elég nagy különbség van köztük, úgyhogy esélyes, hogy tudsz majd találni egy kedvencet magadnak. Vagy ha nem, a gyöngyözőbor biztosan tetszeni fog. Az álmoskönyv szerint szerda este csoportosan pezsgőzni kizárólag jót jelenthet, és az eddigi tapasztalatok is azt mutatják, hogy abból még baj sose volt. No de tényleg, ez elég jó buli szokott lenni, ki ne hagyd!

A tudomány nevében érzékszervi módszerrel megvizsgáljuk:
Babarczi Pince: “Buborczi” gyöngyözőbor
Szent István extra dry pezsgő
Szovjetszkoje Igrisztoje extra dry pezsgő
Hungária Grand Cuvée Brut pezsgő
Anna Borház “823” tradicionális pezsgő
Fülöp Pince “Szőke Ciklon” pezsgő

Édes borok, borkülönlegességek
Nem minden édes bor gagyi ám! Ott van például a Tokaji Aszú. Nem csak a határon belül világhírű, tényleg a világ egyik legjobb borának számít. De van még Tokajban Szamorodni, Fordítás, Máslás, illetve bármelyik borvidéken előfordulhat késői szüretelésű, természetes maradékcukor tartalommal rendelkező bor, jégbor vagy szalmabor. Nagyon finomak, úgyhogy kóstolunk közülük pár olyat, ami rendesen felteszi a mércét édesbor-ügyben. De mivel a törpök élete nem csak játék és mese, bepillantunk kicsit a sötét oldalra is: a mesterségesen édesített, pancsolt olcsó félédes vagy édes löttyökről is szó lesz. Megbeszéljük, hogy tényleg mind olyan szörnyű-e, ha van velük baj, akkor mi az, hogyan készülnek, és mit igyunk, ha olcsó édes bor fogyasztására szottyant úri kedvünk, ennek ellenére mégsem szeretnénk sikítva hányni valami tiszántúli laborterméktől.

Gyakorlati ismereteinket bővítendő, megkóstoljuk:
Fülöp Pince: Édeshármas (Neszmélyi borvidék)
Echo Pince: késői szüretelésű Szürkebarát (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
Szalóczi Pincészet: Tokaji Fordítás (Tokaji borvidék)
Majoros Birtok: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2007 (Tokaji borvidék)

Antiborkóstoló

Én nagyon szeretem a bort. Mégis gyakran előfordul, hogy nem iszom meg, különböző okokból kifolyólag. Például mert hibás. Lehet többek közt ecetes, dohos, dugóhibás, oxidált, elvénült, kénes, kénhidrogénes, muskátli- záptojás- vagy épp lábszagú. Durván hibás borok kóstolásához szerintem ne ragaszkodjunk, de az nem árt, ha megtanulod felismerni a gyakoribb hibákat, meg a kereskedők és vendéglátósok sunyi trükkjeit is, amivel a hibás bort el akarják adni neked. A “köszönöm, nem” válasszal akkor is érdemes rendszeresen élni, ha kizárólag hibátlan, finom borokkal kínálnak, egyszerűen azért, mert az alkohol egy mocskosul egészségtelen dolog. A minőségi vörösbor, a somlói, a tokaji, meg még egy sor másik bor egészséges mivoltáról masszív tévhitek élnek. Meg amúgy is egy halom téves elgondolás és káros szokás tartja magát a borral és az alkoholfogyasztással kapcsolatban, álszent módon hagyományokat, borkultúrát, gasztronómiai forradalmat és hasonlókat lobogtatva maguk előtt mentségként. Végigvesszük a borral kapcsolatos legelterjedtebb tévhiteket és tisztázzuk, hogy az alkoholfogyasztás hogyan s miként lehet része az egészséges életmódnak, ha egyáltalán lehet.

Okulás céljából megkóstoljuk:
Majoros Birtok Muscat Blanc (Tokaji borvidék)
Galántai Pince vörös Cuvée (Kunsági borvidék)

Illetve megszagolgatunk mindenféle olyan szörnyűséges dolgot, amik a borhibák későbbi felismerésében segítenek.

A kóstolónak kivételesen nincs részvételi díja!

Sommelier ismeretek
Borismereti- és sznobképző tanfolyamunkra minden eddiginek a csimborasszójával, a sommelier ismeretekkel tesszük fel a koronát. Hiszen milyen ciki már az, amikor az étteremben nem tudod, hogy milyen bort válassz a szuvidelt rénszarvashoz? Nem kell többé ilyen szégyenben maradnod, sőt! Olyat fogsz tudni, amire még a profik közül sem képes mindenki: hétköznapi ételekhez találni bort úgy, hogy a kettő együtt olyan ízharmóniát alkosson, ami az evést kiemeli funkcionális mivoltából, és esztétikai élménnyé teszi. Mert persze hogy minden sommelier-nek és főzősműsor-sztárnak remek ötletei vannak arra, hogy mit kéne inni a spárgával körített homárhoz, csak éppen nem vagyok kisegítve ezzel, amíg az én konyhámban például a tökfőzelék gyakrabban fordul elő, mint a spárga és a homár. És ha ezen elbúsulva egy tetszőleges, végigmelózott szerda estéjén innék valamit a proli tökfőzelékemhez, akkor mégis mit válasszak hozzá? Te is mindig tudni akartad, ugye? Tessék. Azért a bizti kedvéért szót ejtünk arról, hogy ha tényleg egy komolyabb étterembe keveredsz és váratlanul egy sommelier ugrik eléd, akkor mit kezdj a helyzettel, illetve hogy ha egy modoros társaságban vagy formális eseményen bort fogyasztotok, akkor mik az illemszabályok. Az általános sznobriadó elrendelésének pillanatában a tanfolyamot a Michelin-csillagok kiosztásával zárjuk, amiket miután hazaérkeztél, kitehetsz a konyhád viaszosvászonnal leterített asztalára.

Gyönyörűségesen felszolgálva, hozzá illő étel kíséretében megkóstoljuk:
Lantos Borház: “Eszterlánc” rosé gyöngyözőbor (Kunsági borvidék)
Fodorvin: Aszófői Olaszrizling (Baltonfüred-Csopaki borvidék)
Fülöp Pince: Irsai Olivér (Neszmélyi borvidék)
Gobri: Zöldveltelini (Mátrai borvidék)
Fáncsi Hegyi Pince: Cabernet Sauvignon (Balatonboglári borvidék)
Vimavin Bormanufaktúra: “Egyszervolt” Furmint (Tokaji borvidék)